تاریخچه زالودرمانی در دامپزشکی
قرنها پیش بشر توانست خاصیتهای شگفتانگیز زالوها را کشف کند. در زمان مصر باستان از زالوها برای درمان بسیاری از بیماریها همچون اختلالات روانی، سیاهسرفه، نقرس، تومورها، سردرد و چاقی مورداستفاده قرار میگرفت در قرن 19 و 20 استفاده از زالوها بسیار شدت گرفت بهنحویکه بهمرور زمان دستیابی به این موجود باارزش سخت و کم یاب شد؛ علاوه بر آن تمام زالوها خاصیت درمانی نداشتند و برخی از آنها سمی بودند و در بعضی موارد استفادههای اشتباه سبب مرگ بیمار میشد؛ به همین جهت مراکز پرورش زالو طبی شکل گرفت.
زالو طبی موجودی کرم مانند است که معمولاً در رنگ سبز تیره به همراه خطی نارنجیرنگ در پشت و در سایزهای 5 الی 20 س.م یافت میشود. بزاق زالو سرشار از خواص مختلف است که مهمترین آن وجود ماده ارزشمند هیرودن است. این ماده تاکنون توانسته است به درمان بسیاری از بیماریها کمک کند. در مطالعه تاریخ پزشکی میتوان به نشانههایی از استفاده زالوها در درمان حیوانات درگذشته پی برد. مطالعات نشان میدهد که برخی حیوانات مانند گاوها در هنگام بیماری خود را در معرض گزش زالوها قرار میدهند و بعدازاین کار روند بهبودی در آنها مشاهده میشود. سگها نیز در هنگام گزش زالوها ساکت و بیحرکت میمانند تا این موجود کار خودش را انجام دهد و آنها احساس ناراحتی یا درد نمیکنند.
8 مرحله انجام زالو درمانی دام
حیوانات هم ممکن است مانند انسان به بیماریهای مختلفی مبتلا شوند و در مواردی خصوصاً در دامها این بیماری میتواند به انسان نیز منتقلشده یا سبب مرگ حیوان شود. برای جلوگیری از چنین اتفاقاتی باید خیلی سریع حیوان مربوطه درمان شود. درمان حیوانات کار راحتی نیست و ممکن است در هنگام درمان آنها با شما همراهی نکنند و به اطراف فرار کنند به همین دلیل انسان در هنگام درمان حیوانات مجبور به استفاده از بیحسکننده ها و یا داروهای شیمیایی میباشد که متأسفانه بسیار بهسلامت حیوان آسیب وارد میکنند.
خوشبختانه سالهاست که استفاده از زالوها نهتنها در درمان انسان بلکه در درمان بسیاری از بیماریهای حیوانات نیز کاربرد دارد و بهعنوان یک شیوه درمانی مورد تائید سازمان دامپزشکی قرارگرفته است. برای زالودرمانی حیوانات مراحل زیر انجام میشود:
- ابتدا محلی که قرار است زالودرمانی روی آن انجام شود باید کاملاً شسته و تمیز شود (استفاده از مواد شویندههای شیمیایی و الکلی مضر است) همچنین بهتر است موهای محل درمان اصلاح شود تا در هنگام پانسمان با مشکلی مواجه نشوید.
- حتماً برای زالودرمانی حیوانات باید از زالوهای طبی پرورشیافته در مراکز پرورش زالو استفاده شود. استفاده از زالوهای صیدی به جهت داشتن آلودگی باعث بیماری و مرگ حیوان میشوند.
- بعد از قرار دادن زالو به کمک فنس در محل مربوطه زالو توسط بادکش انتهایی خود به طعمه چسبیده و با کمک سه آروارهای که در دهان دارد به گزش حیوان میپردازد و یک زخم بسیار کوچک Y شکل در محل درمان از خود بهجای میگذارد.
- در هنگام گزش حیوان هیچگونه درد و یا سوزشی را احساس نخواهد کرد چراکه با مکیدن خون توسط زالو مادهای به نام هیرودن که یک ماده بیحسکننده و رقیقکننده میباشد توسط بزاق زالو وارد بدن حیوان میشود و مانند یک آرامبخش عمل میکند.
- مدتزمان زالو درمانی چیزی بین 30 تا 120 دقیقه بسته به نوع حیوان طول میکشد. عمدتاً این زمان بین 30 تا 60 دقیقه در سگ و گربه و 40 تا 120 دقیقه در اسب میباشد.
- تعداد زالو استفادهشده روی هر حیوان بستگی به نوع بیماری، گونه حیوان و وزن حیوان دارد. معمولاً برای یک حیوان با وزن 10 کیلوگرم یک زالو و در حیوانات بزرگی مانند اسب چیزی بین 5 تا 15 زالو استفاده میشود.
- زالوها ده برابر وزن خود یعنی چیزی بین 5 تا 15 میلیلیتر خون از بدن حیوان را میخورند ( دقت کنید تا پایان انجام زالو درمانی بههیچعنوان زالو را جدا نکنید چراکه این کار باعث آسیب به حیوان خواهد شد) زالوها بعد از مکیدن خون لازمه خودبهخود از بدن حیوان جدا میشوند.
- بههیچعنوان نباید مانع از خونریزی بعد از جدا شدن زالو از بدن حیوان شد. بعد از پایان خونریزی که معمولاً چند ساعت طول میکشد باید محل مربوطه را باندپیچی کرد.
بیشترین موارد مصرف زالودرمانی در دامپزشکی
بدن زالوها سرشار از خواص و ویتامینهای خاص است. مهمترین خواص زالوها وجود ماده ارزشمند هیرودن در بدن آنهاست که خاصیت گشادکنندگی، بیحسکنندگی و ضد لخته شدن خون را دارد. دپامین، سروتونین، استیل کولین، آنتی استاتین،گیلانتن و بدلین بخشی دیگر از مواد موجود در بزاق زالو میباشد که هرکدام از آنها خواص جداگانهای دارند.
زالوها قادر هستند بسیاری از بیماریهای ایجادشده در حیوانات مانند: لخته شدن خون بهخصوص بعد از جراحیها ( قطع عضو و یا ختنه کردن حیوانات)، تروما ارتوپدی، انواع التهاب، آسیبهای بین بافت ها، آسیبدیدگی تاندون ، رباط و یا استخوانها انواع عفونت، اختلالات خونریزی، بیماریهای قارچی و میکروبی را درمان کنند. در جدول زیر میتوانید بیشترین موارد مصرف زالو در دامپزشکی را مطالعه کنید.
سخن پایانی
زالودرمانی در دامپزشکی یکی از راههای موفق و بسیار کمخطر در درمان حیوانات میباشد که در این نوع درمان به دلیل وجود ماده بیحسکننده هیرودن حیوانات هیچگونه دردی را احساس نمیکند و کاملاً آرام هستند. زالودرمانی معمولاً روی اکثر حیوانات بدون هیچگونه عارضهای انجام میشود. در برخی موارد بسیار کم شاهد عفونتهایی بعد از درمان هستیم که معمولاً به دلیل استفاده از زالو آلوده و یا پانسمان نامناسب صورت گرفته میگیرد. بههرحال فواید زالودرمانی در حیوانات بسیار بیشتر از عوارض احتمالی آن است. این روش درمانی بسیار سریع و با کمترین هزینه انجام میشود و بهطورکلی یک درمان کاملاً تضمینی میباشد.
هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد