شناخت نحوه زندگی و تولید مثل زالو ها
هر موجودی برای بقای نسل خود نیاز به تولید مثل و تکثیر دارد ، شیوه تولید مثل در جانوران مختلف متفاوت است برخی مانند پستانداران از طریق باروری و برخی از موجودات دیگر نیز تخم گذار هستند به هر حال در تمام موجوداتی که میشناسیم تولید مثل از طریق ارتباط با شریک جنسی اتفاق می افتد و چرخه تولید مثل در حیوانات و موجودات به تنهایی صورت نمیگیرد.
زالو ها موجوداتی هرمافرودیت هستند و این به این معناست که هر زالو هم زمان در بدن خود هر دو جنس نر و ماده را دارا میباشد. و این واقعاً جالب است اما نکته مهم اینجاست که زالو ها نمیتوانند عمل تولید مثل و تکثیر را بهتنهایی انجام دهند و برای این کار نیاز به شریک جنسی دارند ، زالو ها مانند دیگر موجودات بدون داشتن شریک جنسی قادر به بارور شدن نیستند اما تفاوت آنها در این است که هر دو آنها در کنار هم میتوانند بارور شوند و این کمک بزرگی به چرخه حیات و تولید مثل زالو میکند.
جلوگیری از انقراض زالو ها با تکثیر و پرورش
زالو ها انواع مختلفی دارند که برخی از آن ها سمی و برخی غیرسمی و به عنوان زالو طبی شناخته میشوند ، زالو های طبی عمدتاً در کنار جوی ها و آب های شیرین زندگی میکنند ؛ محل زندگی زالو ها تنها به آب محدود نمیشود بلکه برخی از زالو ها خشک زی هستند و در خشکی و جنگل ها میتوان آن ها را پیدا کرد ، زالو ها موجوداتی خون خوار هستند به همین جهت از گذشته تا به حال از آن ها برای بیرون کشیدن خون آلوده از بدن بیماران استفاده میشده ، امروزه نیز از زالو ها در صنعت پزشکی و زالو درمانی استفاده میشود.
متاسفانه در سال های گذشته به دلیل صید بی رویه این موجود به جهت استفاده در صنعت زالو درمانی و … و همچنین شکار زالو ها توسط بسیاری از حیوانات به عنوان یک منبع غذایی همچون : دوزیستان ، پرندگان ، ماهی ها ، مار ها و برخی دیگر از موجودات شاهد کمبود و در مواردی انقراض این موجود هستیم .
حال با وجود این خطرات و صدمات به زالو ها امروزه شاهد مراکز آموزش پرورش و تکثیر زالو در سراسر جهان هستیم ، زالو های تکثیر شده در این مراکز بهترین گزینه برای زالو درمانی و استفاده های انسانی میباشند علاوه بر آن باعث جلوگیری از صدمات به چرخه طبیعی زندگی زالو در طبیعت شده اند.
آشنایی با جفت گیری و تکثیر زالو در طبیعت
همانطور که گفتیم زالو ها هرمافرودیت هستند یعنی همزمان هر دو اندام نر و ماده را در بدن خود دارند ولی جالب است که بدانید این اندام ها به تنهایی و توسط خود زالو نمیتوانند فعال شوند و برای فعال شدن و باروری نیاز به یک شریک جنسی دارند ؛ در حین جفت گیری ، اسپرم از هر فرد به فرد دیگر منتقل می شود و لقاح در سیستم ماده هر زالو انجام می شود و هر دو زالو بارور میشوند. همچنین می توان اسپرم را برای استفاده های بعدی ذخیره کرد.
بین دو روز تا چند ماه پس از جفت گیری ، بسته به گونه زالو ، تخم ها در داخل پیله که شکلی مانند کف دارد در دستگاه تناسلی ماده گذاشته می شوند. تخم ها که کوکون نام دارند در حالی که هنوز در داخل هستند بیرون می آیند و بچه ها هنگام تغذیه از آلبومین مغذی درون پیله رشد می کنند.
زالو ها برای تولید پیله ها به خارج از محیط آب و مکانی مرطوب میروند و پیله های خود را در چنین بستری تشکیل میدهند ، زالو های نوزاد بعد از اینکه مراحل رشد خود را داخل پیله تمام کردند به محیط آزاد می شوند و زالو تشکیل میشود. زالوهای طبی تعداد نسبتاً کمی کوکون بزرگ و غنی از زرده تولید می کنند که قطر آنها از 400 میکرون در هیرودو ها تا تقریبا 2000 میکرون ممکن است ادامه یابد، آنها در تکثیر یک رفتار متفکرانه قابل توجه و پیچیده از خود نشان می دهند.
بستر مناسب برای تکثیر مصنوعی زالو
زالو های طبی به طور طبیعی عملیات جفت گیری و تکثیر خود را در طبیعت و در کنار آب های شیرین انجام میدهند ، اما تمام زالو هایی که در طبیعت پیدا میشوند مناسب استفاده های انسانی نیستند و پیدا کردن زالو مناسب کاری دشوار است به همین جهت امروزه در مراکز بسیاری در عملیات تکثیر و پرورش زالو طبی به شیوه مصنوعی انجام میشود ، اما تکثیر و پرورش زالو به شیوه مصنوعی باید چه شرایطی را دارا باشد؟
- همانطور که گفتیم زالو ها به طور ذاتی عملیات تکثیر و پرورش خود را در خارج از آب انجام میدهند بنابراین در شرایط تکثیر مصنوعی نیز باید چنین بستری برای زالو فراهم شود تا چرخه طبیعی زندگی خود را طی کند ، در نگهداری زالوی طبی ایرانی هیرودواورینتالیس در حوضچه های مصنوعی زالو ها از محیط آبی خارج میشوند تا پیله های خود را بگذارند و پیشرفتی در پیله های نگهداری شده زیر آب صورت نخواهد گرفت و محیط خاکی برای توسعه و بقای جوان ها نیاز است.
- نکته بعدی فراهم بودن آب مناسب در آن منطقه و حوضچه می باشد ، آب استفاده شده باید عاری از هر گونه آلودگی و برخی مواد باشد و باید مداوم تمیز شود و البته رعایت این نکته بسیار مهم است هنگام تمیز کردن نباید از مواد شیمیایی استفاده شود وگرنه باعث آسیب به زالو خواهد شد.ضدعفونی کننده مزارع پرورش و تکثیر زالوی طبی (بایوکل) گزینه ای امن و مطمئن برای این کار می باشد.
- اما خاک و بستر که زالو در آن کوکون گذاری میکند باید مناسب باشد به طوری که به سرعت خشک نشود و همیشه مرطوب باقی بماند ، خاک نیز باید عاری از هر گونه آلودگی باشد و کاملا نرم یکدست باشد که به زالو آسیبی وارد نشود ، پیشنهاد ما به زالوداران استفاده از خاک بستر صنعت زالو ایران میباشد.
- در کنار این ها یک زالو ها برای تکثیر نیاز به یک سری تجهیزات ضروری و مورد نیاز دارند که در مقاله تجهیزات مورد نیاز پرورش زالو به طور کامل به این موارد اشاره شده است.
زالو چه زمانی آماده تکثیر است؟
تحقیقات گروه علمی و پژوهشی صنعت زالو ایران نشان داده است که قبل از پیله گذاری، ناحیه کمربند تناسلی به تدریج نارنجی رنگ میشود و بعد از پیله گذاری ناحیه به رنگ اصلی خودش بازمیگردد. مشخص شد که زالوها در کاهش فصلی دما پیله گذاری را متوقف کنند. با این حال، از تغییر رنگ ناحیه کمربند تناسلی مشخص شد که رنگ این ناحیه با کاهش دما به تدریج به رنگ اصلی خود بر می گردد ؛ همچنین این تحقیقات نشان داد که زالوها پیله ها را به طور میانگین با فواصل 6 الی 9 روز می گذارند. فراوانی پیله گذاری به طور معکوس متناسب با وزن زالو می باشد، زالوهای بزرگ نسبت به زالوهای کوچکتر پیله بیشتری می گذارند. همچنین مشخص شد که گذاشتن هر پیله منجر به از دست دادن میانگین 20 %وزن در زالوها می شود و این کاهش وزن نسبی ارتباط معکوسی با وزن زالو دارد.
زالوها به طور میانگین 1 تا 7 پیله می گذارند. همبستگی مثبتی بین تعداد کل پیله های تشکیل شده توسط هر زالو با وزن اولیه وجود دارد، و زالوهای سنگین تر که پیله بیشتری می گذارند ممکن است به دلیل سطح بلوغ باشد. به طور همزمان مشخص شد ارتباط معنی داری بین وزن زالو قبل هر پیله گذاری و وزن ، طول و قطر پیله تشکیل شده وجود دارد، و زالوهای سنگین تر پیله های بزرگتر و درشت تری را تشکیل میدهند.
مراحل تکثیر و تشکیل کوکون
حاصل تکثیر زالوها تخم هایی به نام کوکون است و زالو های نوزاد (لارو) درون این کوکون ها تشکیل میشوند ؛ زالوها هنگام ترشح کوکون یا پیله مایع سفیدی به حالت کف ترشح می کنند که ناحیه پیله گذاری را احاطه می کند، سپس آن ها پیله را میان کف می گذارند و این کف سفت می شود و به شکل یک لایه اسفنجی اطراف پیله تشکیل میشود ، بعد از آن پیله هایی که تازه تشکیل شده اند به یک ساختار اسفنجی و آجری رنگ تبدیل می شوند و بعد از 1 تا 2 روز به رنگ کرمی-سفید تبدیل می شوند.
در این فرایند مشاهده شد که ساختار اسفنجی در سطح بیرونی پیله یک ساختار شبکه ای و پیچیده دارد و این پیچیدگی به شکلی است که مشاهده لایه داخلی پیله را مشکل می سازد. پیله های تازه تشکیل شده در 3 تا 5 روز ابتدایی انعطاف پذیر هستند و به تدریج منفذ هوا درون پیله براساس توسعه جنین و مصرف آلبومین تشکیل می شود و سپس بعد از 21 الی 30 روز پیله ها قابلیت تفریخ می یابند، یعنی اینکه لاروها داخل پیله رسیده هستند و باید به دنیای جدید وارد شوند ، در این مرحله تکثیر زالو کامل می شود.
جمع بندی نهایی
زالو ها جزو آن دسته از موجودات خاصی هستند که مراحل تکثیر جالبی دارند ، همانطور که در این مقاله با سیستم تکثیر و تولید مثل این موجود آشنا شدیم مشخص شد که هر زالو همزمان هر دو اندام نر و ماده را در بدن خود دارد و با فراهم بودن بستری مناسب و با کمک شریک جنسی خود اقدام به باروری و تکثیر میکند ، این روز ها با وجود شکار بی رویه زالو ها شاهد انقراض این موجود هستیم به همین جهت امروزه زالوداران در مراکز پرورش زالو به شیوه مصنوعی اقدام به تکثیر و پرورش زالو میکنند ، حاصل تکثیر زالو ها کوکون ها هستند که زالو درون آن ها رشد کرده و سرانجام وارد طبیعت میشود.
5 دیدگاه