شرایط مطلوب زندگی زالو ها در طبیعت
زالو ها در طبیعت معمولاً در کنار جوی ها و آب های روان زندگی میکنند. این موجودات عمدتاً در آب های شیرین یافت میشوند. آن ها در طبیعت علاقهمند به مکان هایی تاریک یا داری نور کم، معتدل و نمناک، دارای عمق کم، بدون سر و صدا و به دور از هر گونه عوامل مزاحم است میباشند به همین جهت میتوان آن ها را بهوفور در کنار تالاب ها، شالیزار ها و قنات ها یافت. آن ها برای در امان ماندن از شکار دیگر حیوانات خود را در لابهلای سنگ ها و شاخ و برگ گیاهان مخفی میکنند.
این موجودات برای تغذیه و ادامه حیات از خون دیگر موجودات اطراف محیط زندگی خود استفاده میکنند. آن ها با هر بار چسبیدن به طعمه خود و مکیدن خون میتوانند تا مدت های طولانی زنده بمانند. تحرک و جابهجایی آن ها بسیار کم و محدود است به همین جهت معمولاً میتوان آن ها را در زیستگاه های قورباغه ها و سایر جانوران آبزی یافت. دلیل انتخاب این مکان برای زندگی دسترسی بسیار راحت به طعمه و تغذیه راحت تر میباشد.
10 گام مهم در آمادهسازی مکان مناسب پرورش زالو
در ابتدای کار مهمترین نکته انتخاب فضایی با متراژ و اندازه مناسب میباشد. انتخاب محل پرورش بستگی به تعداد زالوی پرورشی دارد هر چقدر حجم و تعداد آن ها بیشتر شود فضای بیشتری نیز نیاز دارند. به طور کلی کمترین فضا برای پرورش مربوط به نوع خانگی میباشد. در این حالت فضایی به اندازه حداقل 20 متر مورد نیاز میباشد. هر چه تعداد زالو ها بیشتر شود فضا نیز باید بزرگتر و گستردهتر شود. به طور معمول هر 5 عدد زالو نیازمند یک ظرف یک لیتری جهت پرورش و نگهداری میباشند. بعد از انتخاب محل مناسب حالا باید شرایط موردنیاز پرورش آمادهسازی شود.
- آماده سازی کف و دیوار ها: اولین گام آمادهسازی کف و دیوار های محیط پرورش زالو میباشد. بهترین کار این است که تمامی کف و دیوار ها سنگکاری و کاشیکاری شوند. چنانچه در ابتدا بودجه کافی برای انجام این کار موجود نباشد بهتر است که دیوار ها کچ کاری و کف موزاییک شود.( در مواردی میتوان از پلاستیک جهت پوشاندن دیوار های خاکی استفاده کرد.)
- نقشهکشی و پارتیشن بندی: در همان ابتدای کار سعی کنید با یک نقشه اصولی و برنامهریزی شده محل پرورش را آمادهسازی کنید (جهت راهاندازی اصولی کارگاه های پرورش زالو متخصصان گروه صنعت زالو ایران آماده مشاوره و راهنمایی می باشند). محل را به شکل اصولی برای نگهداری ظروف و تجهیزات پارتیشنبندی کنید.
- کنترل شیب: در هنگام ساختوساز کف، حتماً شیب بندی های لازمه را رعایت کنید، خروجی های فاضلاب را در مکان های مناسبی جای دهید و از کف شور در اطراف محیط استفاده کنید. این کار جهت شستشوی صحیح محیط و تجهیزات و همچنین کمک به خشک شدن سریع محل میباشد.
- نور مناسب: نکته بعدی در انتخاب مکان مناسب، نور سالن است، زالوها بهشدت روی میزان نور محیط حساس هستند و نیاز به نور بسیار زیاد ندارند، بنابراین هر چه سالن تاریکتر باشد مراحل پرورش و تکثیر بهتر انجام میشود. نور سالن باید حدود 20 الی 30 لوکس بسته به نظر مشاور در مراحل پرورش و تکثیر تنظیم گردد.
- امنیت و بهداشت: امنیت و سکوت محل و همچنین ایزوله سازی سالن ها طبق نقشه های اصولی از اهمیت بالایی برخوردار است. احداث اماکن پرورش در محل های پر رفتوآمد و پر سروصدا مانند خیابان مانع رشد و تکثیر درست و اصولی زالو ها میشود.
- کنترل دما: بالا و پایین رفتن و نوسانات دمایی یکی از خطرناکترین موارد در چرخه زندگی زالو ها میباشد که باید کاملاً مورد کنترل قرار گیرد. یکی از عوامل هدر رفت انرژی و دما سقف های بسیار بلند و بیش از 4 متر میباشند که باید با کمک پلاستیک یا سقف کاذب اندازه آن به 2 متر و نیم کاهش پیدا کند.
- سوخت و انرژی: بسیاری از تجهیزات پرورش نیازمند وجود برق و گاز میباشند علاوه بر آن آب نیز یک عضو جدانشدنی از پرورش میباشد و حتماً باید از آب شیر که کاملاً پاکیزه و سالم است استفاده شود.
- حذف مواد شیمیایی و موجودات مزاحم: مواد شیمیایی بهشدت باعث آلودگی زالو ها میشوند. محیط نگهداری باید از هر گونه بو، صدا و هر نوع آلودگی و مشکلات فیزیکی مصون باشد. علاوه بر این موارد هر گونه جنبنده و خزندهای را از این محیط دور کنید.
- خرید تجهیزات و جانمایی صحیح: جهت مجهز کردن و آمادهسازی کامل محل نگهداری و پرورش یک سری وسایل و تجهیزات نیاز است که قبلاً در مقاله “تجهیزات پرورش زالو” بهصورت کامل توضیح دادهایم. در مورد نحوه چیدمان و جانمایی این تجهیزات حتماً باید این کار با کمک افراد باتجربه و کارشناسان این حوزه انجام شود.
- جداسازی محیط اداری: دقت کنید حتماً باید محیط دفتر و رسیدگی به امور دفتری و مشتریان از این مکان جدا و در اتاق های دیگری قرار داشته باشد چرا که رفت و آمد های بیمورد موجب اضطراب این موجودات و همچنین آلودگی محیط فارم میشود.
3 محل مناسب جهت پرورش زالو + مجوز های لازم
فضای موردنیاز جهت پرورش بستگی به تعداد زالو ها دارد. به طور کلی ما مکان پرورش را به سه دسته تقسیم میکنیم:
- پرورش خانگی: این مورد جهت پرورش در تعداد پایین میباشد و معمولاً در فضایی به اندازه 20 متر مانند زیرزمین و یا انباری انجام میشود.
- پرورش از نوع نیمهصنعتی: معمولاً کسانی که پرورش خانگی را تجربه میکنند در مرحله بعد وارد فاز پرورش نیمهصنعتی میشوند. در این مرحله از تجهیزات پیشرفتهتری استفاده میشود و تعداد نیروی انسانی نیز افزایش مییابد.
- پرورش صنعتی: این گزینه مخصوص پروژه های بزرگ و صنعتی میباشد. معمولاً زالو های پرورشی در این نوع به عنوان زالو صادراتی باکیفیت شناخته میشوند. پرورش صنعتی کاملاً مکانیزه و بدون دخالت انسانی و تماماً با کمک ماشینآلات و سرکشی از راه دور انجام میشود.
جهت احداث و راهاندازی این کسبوکار باید موافقت های اصولی و مجوز های لازمه را از سازمان های ذیربط طبق موازین و مقررات هر سازمان اخذ نماییم. این سازمان ها عبارتاند از:
سازمان شیلات کشور، سازمان دامپزشکی کشور، سازمان جهاد کشاورزی، سازمان محیطزیست، سازمان نظاممهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور، سازمان آب منطقهای استان، معاونت بهداشت و درمان پزشکی
سخن پایانی
حوزه پرورش زالو یکی از مشاغل کم ریسک و درعینحال پردرآمد محسوب میشود چرا که میزان سرمایهای که فرد زالودار جهت راهاندازی کسبوکار پرورش زالو صرف کرده است در یک بازه زمانی 6 الی 9 ماهه به همراه سود بازگردانده میشود. اما باید توجه کرد که شروع هر کسبوکاری باید سنجیده و از روی برنامه انجام شود. نکته مهمی که وجود دارد این است که حتماً باید زالوداران با مراحل راهاندازی، پرورش و تکثیر زالو به خوبی آشنا باشند در غیر این صورت نباید انتظار خوبی از سودآوری در این کسبوکار داشت. آموزش بهعلاوه فراهم کردن شرایط، مکان و تجهیزات موردنیاز از عوامل مهم سودآوری در این شغل میباشند.
هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد